Platon si Socrate


Am primit pe email cateva povestioare care ar descrie ,nu stiu in ce masura, evenimente care s-ar fi intamplat cu Platon si Socrate.

Indiferent ca sunt adevarate sau nu, greu de spus,eu nu mi-am propus asta, raman niste concluzii pe care fiecare este liber sa le traga sau nu.

Poveste cu tâlc

Într-o zi, Platon l-a întrebat pe Socrate ce este dragostea.

Socrate i-a răspuns: Du-te pe câmpul din apropiere şi adu-mi cel mai frumos spic de grâu pe care îl vei găsi, dar ţine cont că nu ai voie să faci decât o singură încercare. Platon l-a ascultat fără să crâcnească, şi s-a întors după o vreme fără a aduce nimic cu el.

Socrate l-a întrebat ce se întâmplase, iar Platon l-a lămurit: Atunci când am intrat în lanuri am zărit un spic înalt şi frumos, dar m-am gândit că poate voi găsi un altul şi mai maiestos, aşa că am mers mai departe. Am căutat în zadar după aceea, căci nu am aflat nici un alt spic asemenea celui dintâi, aşa că nu ţi-am mai adus vreunul.

Socrate i-a spus: Aceasta este dragostea.

ntr-o altă zi, Platon l-a întrebat pe Socrate ce este căsătoria.

Socrate i-a zis: Mergi până la pădure şi taie-mi cel mai mândru şi mai chipeş brad, dar adu-ţi aminte că nu ai voie să faci decât un singur drum pentru asta. Platon a făcut întocmai şi a revenit după un timp cu un brad nu tocmai înalt şi nu foarte frumos, dar îndeajuns de arătos.

Socrate l-a întrebat de ce a ales tocmai acel pom, iar Platon i-a răspuns:

Am văzut nişte brazi foarte falnici în drumul meu prin pădure, dar mi-am amintit ce s-a întâmplat ultima dată, cu spicul de grâu, aşa că l-am ales pe acesta. Mi-a fost teamă că dacă nu îl iau cu mine mă voi întoarce din nou cu mâinile goale, deşi nu a fost chiar cel mai frumos brad pe care l-am zărit.
Socrate i-a spus: Aceasta este căsătoria.

Cu o altă ocazie, Platon l-a întrebat pe Socrate ce este fericirea.
De această dată, Socrate l-a îndrumat: Du-te pe malul râului şi culege cea mai frumoasă floare pe care o vei găsi, dar ţine seama că nu poţi să alegi decât o singură dată. Platon a făcut aşa cum i s-a cerut şi, la întoarcere, a povestit: Am văzut această floare lângă râu, am cules-o şi m-am gândit că este cea mai frumoasă dintre suratele ei. Deşi am zărit şi alte flori minunate, continui să cred că aceasta este fără egal.
Socrate i-a zis: Aceasta este fericirea.


Cu un alt prilej, Platon şi-a întrebat învăţătorul ce este viaţa.
Socrate i-a cerut să facă un nou drum în pădure şi să aducă de acolo cea mai frumoasă floare care îi va ieşi în cale. Platon a plecat de îndată, gata să îşi ducă la îndeplinire sarcina.
Au trecut trei zile, dar el nu şi-a mai făcut apariţia.
Socrate a mers şi el în pădure, să îşi caute ucenicul. În cele din urmă, l-a descoperit în mijlocul unei poiene. Socrate l-a întrebat dacă a descoperit preafrumoasa floare, iar Platon i-a arătat-o, răsărind din pământ chiar lângă el. Învăţătorul l-a întrebat de ce nu adusese floarea la casa sa, iar Platon i-a spus: Dacă făceam asta, s-ar fi veştejit curând. Chiar dacă nu o rup, ea va muri, mai devreme sau mai târziu. Aşa că am stat în preajma ei atunci când a înflorit, iar atunci când se va ofili voi căuta o alta, la fel de frumoasă. De fapt, acesta este a doua floare pe care am descoperit-o.
Socrate i-a spus: Ei bine, se pare că ştii deja adevărul despre viaţă.


Concluzii:
*dragostea nu înseamnă perfecţiune;
* căsătoria nu trebuie să fie o alegere perfectă, ci să devină una;
* fericirea este o stare de spirit autocâştigată de alegerea făcută;
* viaţa este bucuria de a fi împreună.

15 gânduri despre „Platon si Socrate

 1. Au trecut două milenii şi jumătate de când înţelepţii Europei au descoperit marile adevăruri ale vieţii şi ale iubirii…În acest răstimp, câteva mii de generaţii le-au tot redescoperit. Fără nici o urmare prea…gravă 🙂

   • Cam aşa…AMR corect – două săptămâni şi…o zi! 🙂
    Azi am întâlnire la serviciul paşapoarte. Mă amuză teribil că trebuie să mi se ia şi amprentele 🙂 Am aflat că asta e noua procedură.
    Nu ştiu de ce, asta face în mintea mea o drăguţă legătură cu imaginea românului din lume. Iar de azi iată că plonjez concret în pielea personajului 🙂

   • probabil ca intri in programul biometric,vechile pasapoarte,inca valabile,nu au asa ceva
    eu cred ca puteai face si pasaport normal,asta oricum te va costa mai mult,sau poate asa e legea noua…
    sa fie bine!

 2. Cred că despre asta e vorba, pentru că noul paşaport se numeşte „paşaport simplu electronic” iar taxa este de 276 lei. Dar trebuia s-o fac, pentru că vechiul paşaport este expirat. Bine că nu sunt aşa şi eu! Încă… 🙂
  Mulţam! O să fie bine! 😉
  Fug să intru în rândul lumii 🙂

  • Gata, am devenit un element al lumii…electronice! Mă simt deci un prăpădit de…electron 🙂
   Şi am constatat tot acum că la fel de importante ca amprentele îmi sunt şi…urechile 🙂 A trebuit să-mi tulbur coafura pentru ca acestea să mi se vadă în toată splendoarea lor 🙂

   Spune-mi, te rog, dacă voi frânge inima unui băştinaş, voi fi, oare, urmărită şi prinsă pe bază de amprente sau de…urechi? 🙂
   Ori poate că e mai bine să-l recitesc pe Platon ca să aflu răspunsul? 🙂

   • felicitari! n-a durat mult 🙂
    eu doar imi amintesc intamplarea nefericita cu cei 3 romani din Paris acuzati ca au furat un iphone de la un francez.
    asa ca fereste-te de iphone-uri ca urechile nu ajuta la nimic 🙂

 3. De când românii trăitori pe alte meleaguri s-au reîntors la muncă, s-a rarefiat şi spaţiul acestui serviciu 😉 Am mai rămas puţini pe-aici…Altădată nu aveai unde arunca un ac pe-acolo!…

  Şi eu îmi amintesc cu strângere de inimă întâmplarea aceea…şi de faptul că iphone-ul dăunează grav libertăţii 😉 Şi de poliţaiul mirat că la Sorbona pot învăţa şi prăpădiţii de români (fata îi spunea că asta face ea în Franţa).
  Vezi că ajută, totuşi, urechile? Că, uite, de ele ne tot agaţă lumea „civilizată” şi ne trece la colţul…sărăntocilor şi infractorilor prin naştere! 😦

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s