Cei 3A


O lectie japoneza cat un slogan de munca si/sau de viata,aparent cu nuante cu reminiscente antedecembriste pentru cei care au trait epoca luminii stinse.

Sloganul sau cum vreti sa-i spuneti este format din trei cuvinte si este cunoscut ca fiind „Cei 3A”.

AWATEZU – Nu te panica!

ASERAZU – Nu te grabi !

AKIRAMEZU – Nu te da batut!

Si este doar un slogan dintr-o filozofie de munca. Extrapoland acesta poate defini stilul de viata al unei natiuni, poate de aici si reusita si puterea de a trece peste obstacole.

Esenta poate sta de fapt intr-o singura expresie : NU CEDA NICIODATA!

Puterea de a lupta si de a merge mai departe,incapatanarea dusa pana la extrem dar intr-un ton pozitiv,creator.

Ce altceva ar mai putea fi spus?

Ca am putea macar sa imprumutam ceva din perseverenta lor in a fi constructivi dar mai ales solidari.

Arigato gozaimasu Nihon !

4 gânduri despre „Cei 3A

 1. la filozofia asta de viata nici japonezii nu au ajuns peste noapte… totul tine de educatie – si de multe ori chiar de autoeducatie!- asta se invata in timp, de la cele mai fragede varste.
  din pacate, la noi sunt probleme mari la nivelul mentalitatii: ne credem grozavi – si oare chiar asa suntem??- nu ne pasa de ceilalti, traim in „cercul nostru strans”, asteptam mereu ca altii sa schimbe ceva si, in concluzie, ce facem concret fiecare din noi…
  vom avea o sansa, poate, doar daca vom reusi sa le schimbam educatia copiilor. dar cine s-o faca si p`asta?? 😉

  • ai atins mai multe aspecte 🙂 nu-s eu in masura sa spun ce si cum…suntem deficitari cred in primul rand la ATITUDINE,la SPIRITUL CIVIC, EDUCATIA…e rara avis iar CULTURA…e manelizata.
   Cine? Fiecare in parte trebuie sa incercam sa fim mai buni. Exemplul clar al celor plecati ‘afara’ si constransi sa se adapteze sau sa plece inapoi. Cum inapoi…adica aici..este de neconceput..au ramas si si-au autoimpus sa se adapteze…iar sa revina in tara…cred ca ar fi un cosmar pentru ei dupa ce au invatat ca se poate sa fim si altfel. Doar sa vrem. Si…pentru ei n-a fost nevoie de secole. Sistemul corect de valori, implementat 🙂 si respectat poate aduce schimbari radicale si pozitive.
   Mda…am uitat ca traim in Romania…dar asta vrem? Asta e tara pe care o dorim?

 2. ei, situatia nu e asa de idilica precum crezi… nu toti romanii de „afara” se pliaza pe normele noii civilizatii in care se vor asimilati. aduc cu ei naravurile de acasa (inclusiv manelele!!! ) si au aceleasi maniere indoielnice. sigur ca nu putem generaliza dar in mare masura cam asa se intampla. crezi ca romanii sunt uniti „afara”? ash, doar daca au vreu interes asa incat uneori ajungi sa-i si eviti…
  ups… am spus-o 😉

  • cred ca vorbesti de o categorie care sunt romani cand pleaca si romi cand ajung.
   eu am vorbit din experienta mea
   despre romanii care traiesc in cutii de carton cu mana intinsa, aia n-au muncit in viata lor si nici nu o vor face,nici ca am pretentii de intregrare europeana la ei
   deci..Evita Peron…sa fie !

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s